Het coronavirus heeft een grote impact op de samenleving. Om de kans op verdere besmettingen te voorkomen zijn dan ook diverse maatregelingen getroffen. Deze maatregelingen hebben ook een grote impact op de woningmarkt. Om eenieder te voorzien van de juiste informatie hebben wij diverse veelgestelde vragen op een rij gezet.

Kopen en verkopen tijdens de coronacrisis

Wij hebben diverse deskundigen en experts op dit gebied gevraagd om hun mening. Hieruit kwam naar voren dat zij, net als wij, nog niet hebben vernomen dat woningverkopen worden geannuleerd of dat getekende koopcontracten worden ontbonden. De afspraken die reeds bij de notaris zijn gemaakt voor de overdracht van een woning gaan dan ook (vooralsnog) door, omdat deze koopovereenkomsten reeds zijn gesloten en de hypotheek is afgerond. Op dit moment zorgen de huidige ontwikkelingen dan ook niet voor veranderingen op dit gebied.

Over het algemeen is dit niet het geval, en zien we dat veel mensen die voor dit virus hun huis in de verkoop hebben gezet, dit ook gewoon doorzetten in deze periode. Zeker wanneer mensen in de tussentijd al een nieuwe woning hebben gekocht. Wel is het zo dat veel ‘eerste gesprekken’ over woningen tegenwoordig worden uitgesteld. Zeker in het geval wanneer er nog geen nieuwe woning in het spel is, en de verkoper dus geen haast heeft.

In principe zal de overdracht van de woning ook in deze situatie gewoon doorgaan. Het is namelijk zo dat de meeste notariskantoren gewoon zijn geopend en notarissen nog aan het werk zijn. In de meeste gevallen werken de notarissen wel vanuit huis. We zien in deze periode dan ook vaak dat (wanneer mogelijk) gesprekken via de telefoon evenals via videobellen worden uitgevoerd. Voor informatie over de juridische en praktische gevolgen van het coronavirus voor notariskantoren kan u terecht op de website van het KNB.

Net als in de periode voor het coronavirus zal je na de ondertekening van de overeenkomst gebonden zijn aan de koop van de woning. Mogelijkheden om dan toch nog van de koop af te kunnen zien, zijn enorm beperkt. Ontbinding van het koopcontract is dan ook enkel mogelijk in de periode van de bedenktijd, of wanneer er een beroep gedaan kan worden op een ontbindende voorwaarde (bijv. het financieringsvoorbehoud).

Wat doen de huizenprijzen?

Het is voor ons nog niet mogelijk om uitspraken te doen over een eventuele prijsstijgingen of dalingen. Wat we wel kunnen zeggen, is dat een mogelijk gevolg van deze crisis is dat de huizenprijzen minder hard zullen stijgen*. Dit kan ervoor zorgen dat de oververhitte woningmarkt even kan kalmeren, en dat veel kopers extra kansen krijgen. Kansen die wellicht voor deze crisis niet aan de orde waren. Het is echter niet het geval dat de grote druk op de woningmarkt door de coronacrisis verdwijnt.

* Economen hadden voorspeld dat de huizenprijzen in 2020 gemiddeld 5-6% zouden stijgen, gezien de lage rente en het tekort aan woningen. De lage rente zorgt er namelijk voor dat kopers bereid zijn om meer te bieden wanneer de maandlasten lager zijn. De rente blijft tot nu toe dan ook laag. Er zit wel een kans in dat, doordat het consumentenvertrouwen afneemt, ook de bereidheid om een huis te willen kopen in deze tijd zal dalen.

Op dit moment is het bij veel huiseigenaren het geval dat de waarde van hun huis ontzettend is gestegen t.o.v. de hypotheekschuld. Je kunt dan ook wel stellen dat er, in tegenstelling tot de bankencrisis van tien jaar geleden, bijna geen enkel huis hypothecair onder water staat. Dit heeft tot gevolg dat huiseigenaren bij de verkoop van hun woning dan ook geen restschuld overhouden.

Wat gebeurt er met bezichtigingen?

Wanneer u interesse heeft in het bezichtigen van een woning, kan u met diverse makelaars beperkende maatregelingen treffen voor tijdens het bezichtigen. De koper mag bijvoorbeeld maar met maximaal 2 personen naar binnen. De verkoper moet het huis uit, ook wanneer er kinderen aanwezig zijn. Daarnaast worden in de meeste gevallen ook grote aantallen bezichtigingen op een dag afgezegd, om de verspreiding van het virus te minimaliseren.

In principe heb je aan jouw verkoopmakelaar een bemiddelingsopdracht gegeven voor de verkoop van jouw huis. Bij deze opdracht horen eenmaal bezichtigingen. Maar, wanneer je ervoor kiest om geen potentiele kopers in jouw huis toe te laten, dan kan de makelaar de opdracht niet uitvoeren. Het is daarom belangrijk dat je het weigeren van bezichtigingen altijd in overleg met de makelaar doet.

Wat gebeurt er met hypotheken tijdens de coronacrisis

In principe zijn er vanwege de lage hypotheekrente in combinatie met de lange rentevaste periode, geen risico’s voor de betaalbaarheid van de hypotheek op dit moment. Wel kan het betalen van de hypotheek een probleem worden wanneer bedrijven moeten sluiten of uw baan tijdelijk komt te vervallen.

Ziet u betalingsproblemen bij uw hypotheek ontstaan? Dan is het belangrijk om direct advies in te schakelen bij uw bank of meld het bij SpaaQ. Ook in deze tijden moeten zij u bij staan om er zo goed mogelijk doorheen te komen.

Wanneer u in een beroepsgroep zit die is getroffen door de coronacrisis (bijv. als zzper), dan kan een daling in de inkomsten ervoor zorgen dat het afsluiten van een hypotheek in de toekomst wat lastiger is. Daarom raden wij aan om goed na te denken of de aankoop van een woning op dit moment wenselijk is. Mochten er hierover nieuwe ontwikkelingen naar buiten komen, dan zullen wij deze direct updaten.

In deze periode kunnen ZZP’ers hulp verwachten vanuit de overheid. In principe kunnen zelfstandige namelijk voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Heeft u behoefte aan meer informatie over alle steunmaatregelingen voor zelfstandige? Dan kunt u kijken in het overzicht van de stichting ZZP Nederland.

Kan u uw hypotheek niet meer betalen? Dan is het noodzakelijk dat u contact opneemt met uw geldverstrekker of hypotheekadviseur. Wij hebben van veel geldverstrekkers vernomen dat zij hun klanten door deze moeilijke tijd heen willen helpen. Het is zelfs zo dat enkele banken, zoals de ABN AMRO, Rabobank, NN en Munt Hypotheken, aangeven dat ze betalingsuitstel willen geven voor een periode van maximaal 3 maanden. Kijk voor de zekerheid even op de website van uw geldverstrekker om alle informatie te vinden over wat u moet doen wanneer u betalingsproblemen heeft of verwacht.

Krijgt u uitstel van betaling en lost u daardoor onvoldoende af op uw hypotheek? Dan is het mogelijk om deze achterstand in het volgende kalenderjaar in te halen. Op deze manier behoudt u het recht op hypotheekrenteaftrek. Wanneer u blijvende problemen ervaart, dan is het zelfs mogelijk om deze periode te verlengen.

In principe wordt de hypotheekrente gebaseerd op het rendement op staatsleningen. In de week van 20 maart 2020 is het rendement op staatsleningen ongeveer met 0,7% gestegen. Dit heeft als gevolg dat de eerste geldverstrekkers de hypotheekrente al hebben verhoogd. De grote banken hebben daarentegen hun tarieven nog gelijk gehouden.

Ook deze gegevens kunnen in de loop van de tijd veranderen. Wij doen ons uiterste best om deze informatie regelmatig te updaten.

Ook wij kunnen op dit moment niet in de toekomst kijken. Wel weten wij dat de hypotheekrente op dit moment licht is gestegen. Echter is het nog wel onzeker hoe dit zich gaat ontwikkelen de komende tijd. Overweegt u om uw hypotheekrente aan te passen? Dan adviseren wij u om eerst alle mogelijkheden in kaart te brengen. Denk er bijvoorbeeld aan of de geldverstrekker een boete in rekening zal brengen? Het is daarnaast belangrijk om uzelf ook af te vragen of u, wanneer u een boete moet betalen, deze met eigen middelen kunt financieren. Onze experts staan voor u klaar en zullen u ook met deze vraagstukken helpen. Meer informatie? Neem dan contact op met een van onze experts.

Staat jouw vraag hier niet tussen?
Vul hem in op het formulier zodat een van onze adviseurs contact met je kan opnemen.

Wat is je naam :
Telefoonnummer:
Emailadres:

Wat is jouw vraag?