Bereken je maximale hypotheek

Wist je dat?

Het is België en in het Verenigd Koninkrijk verplicht om bij de verkoop van een woning of appartement het EPC certificaat op te laten maken door een expert.

Welke mogelijkheden zijn er voor energiebesparende voorzieningen?

€ 9000 euro meer lenen dan je maximale hypotheek

Als je een bestaande of nieuwbouwwoning koopt en je kunt aan tonen dat de lening die je afsluit gebruikt voor de kwaliteitsverbetering of extra meerwerk kosten om de woning te voorzien van energiebesparende voorzieningen. Dan mag er een bedrag tot maximaal € 9.000 buiten beschouwing worden gelaten in de financieringslast, dit mag tot 106% van de marktwaarde van de woning. Je leent dus eigenlijk meer dan je eigenlijk zou kunnen lenen op basis van je inkomen. De uitzondering is gemaakt omdat je woning erop vooruit gaat maar niet te vergeten ook jouw portemonnee gaat erop vooruit. Doordat je minder maandelijkse kosten gaat krijgen voor het gebruik van energie.

€ 25.000 euro meer lenen met de nul-op-de-meter-woning

Bij het kopen van de nul-op-de-meter-woning staan niet veel mensen stil wat dit financieel kan inhouden. Indien jouw maximale hypotheek niet voldoende is zou het mogelijk kunnen zijn dat je die nul-op-de-meter-woning toch kan kopen. De regels zeggen namelijk indien je een woning koopt die energieneutraal is volgens de voorwaarden. De woning heeft een EPC waarde van maximaal 0,6 en deze moet minimaal 10 jaar gewaarborgd zijn. Dan is het mogelijk om een bedrag van maximaal € 25.000 buiten beschouwing te laten op jouw financieringslast. Ook hier geef je dus maandelijks minder uit aan energie kosten. Reken maar is uit wat het kost als je geen minder gaat verbruiken.

Rentekorting energiezuinige woning

Naast het meer kunnen lenen zijn er ook geldverstrekkers die aangeven als jouw woning de energiebesparende voorzieningen al heeft of nog gaat krijgen het mogelijk is om in aanmerking te komen voor de rentekorting. De rentekorting ken je misschien van de duurzaamheidskorting, de korting kan oplopen van 0,1% tot 0,5%.