Kosten koper berekenen

Bij het kopen van een huis heb je te maken met ‘kosten koper’. Voor veel mensen is dit een onbekende term, wat daarom enige uitleg nodig heeft. In deze blog beantwoorden wij veelvoorkomende vragen, zoals: Wat zijn de kosten koper? Hoe kun je de kosten koper berekenen? Welke kosten koper percentage moet je rekening mee houden? Etcetera. Omdat het kopen van een woning al veel kosten met zich mee brengt, vinden wij het belangrijk dat je exact weet welke kosten je betaalt!

Kosten koper meefinancieren

Regelmatig horen wij dat er wordt gezegd dat je minimaal 10% eigen geld moet hebben voor je een woning kunt kopen. Bij SpaaQ zijn wij van mening dat dit minder kan! Als je jouw hypotheekadvieskosten eens onder de loep legt dan is het al snel mogelijk om duizenden euro’s te besparen. Helaas is het sinds 2018 niet meer mogelijk om de kosten die je maakt mee te financieren in de hypotheek. Hierdoor wordt er verwacht dat je met eigen geld de kosten betaald, en je de kosten koper dus niet meer kunt meefinancieren.

Bereken je maximale hypotheek

Wat zijn de kosten koper?

Onder de K.K aldus kosten koper vallen de kosten die je maakt voor het kopen van een woning. Wist je dat de kosten die je maakt ook nog eens fiscaal aftrekbaar zijn? Wat betekend dat je via de belastingdienst een deel kan terugkrijgen.

Deze kosten zijn dus bijvoorbeeld:

  • Overdrachtsbelasting
  • Kosten voor de notaris voor de leveringsakte

De bovenstaande kosten koper betreffen de wettelijke kosten koper die komen kijken bij het kopen van een woning. Naast deze kosten is de kans groot dat je nog andere kosten maakt voor het verkrijgen van de woning. Denk hierbij aan:

  • Bemiddelings- en advieskosten
  • Notariskosten voor de hypotheekakte
  • Taxatiekosten
  • Bouwtechnische keuring

Kosten koper berekenen

De kosten koper berekenen is niet zo lastig als dat je zou denken. Om je een goed beeld te geven hoe je de kosten koper kunt berekenen hebben wij hier een voorbeeld voor je gemaakt waarin de verschillende kostenposten staan die je bij het kopen van een huis tegen kunt komen. Deze kan je dus meenemen in de berekening van de kosten koper.

Er zijn twee kosten die gegarandeerd vast staan. De kosten koper berekenen van de overdrachtsbelasting en NHG oftewel Nationale Hypotheek Garantie. De andere kosten koper zijn variabel. Indien je jouw hypotheek afsluit via SpaaQ krijg je op de meeste kosten een korting. Daar gaan we!

Voorbeeld kosten koper berekenen met een koopsom van 290.000 euro

In het voorbeeld gaan we uit van een woning met een koopsom van € 290.000 euro. ( zie NHG grens 2019)

Kosten koper en bijkomende kosten
Overdrachtsbelasting€ 5.800
Notaris– en kadasterkosten (leverings- en hypotheekakte)€ 1.195
Aankoopmakelaar€ 1.750 (incl. 21% btw)
Taxatierapport€ 570
Aanvraagkosten NHG€ 2.030
Advies- en bemiddelingskosten€ 1.250
Bouwkundig rapport€ 365
Totaal€ 12.960