header-bottom

Nieuwbouwhuis kopen? Wat komt daar bij kijken?

29-11-2020

Een nieuwbouwhuis kopen is voor veel mensen een droom, maar ook een grote stap. Misschien bestaat jouw droomhuis al, misschien moet hij nog gebouwd worden. Iedereen heeft andere eisen en wensen. Het kan zijn dat jij als starter graag een nieuwbouwhuis wilt kopen.

Het huurhuis waar je nu woont, valt van slecht onderhoud door je huurbaas bijna uit elkaar. Je wilt niet meer elke week het probleem hebben dat je moet bellen omdat de verwarming weer kapot is of voor die scheuren in je muren. Je wilt in dit geval een huis kopen waar jij je veilig voelt en waar je wel vertrouwen in hebt. Ook als je nog twijfelt over het kopen van een nieuwbouw- of een bestaand huis, willen we je graag in deze keuze helpen. Daarom zetten we eerst de voor- en nadelen van een nieuwbouwhuis kopen voor je op een rij!

Voordelen van een nieuwbouwhuis kopen

Een nieuwbouwhuis heeft een aantal voordelen die een bestaand huis niet heeft:

✔ Je hebt invloed op de indeling en aankleding van de woning.
✔ Alles is nieuw! Dit zorgt voor een frisse start en lage onderhoudskosten in de eerste jaren.
✔ Je nieuwbouwhuis voldoet aan alle milieu- en isolatie-eisen. Dit is natuurlijk ook erg leuk voor je energierekening en portemonnee!
✔Je betaalt geen overdrachtsbelasting, makelaars- en taxatiekosten.

Nadelen van een nieuwbouwhuis

Naast de voordelen zijn er ook een aantal nadelen die komen kijken bij het kopen van een nieuwbouwhuis. Het is de belangrijk om de volgende punten in je overweging mee te nemen:

✖ Het aanbod nieuwbouwhuizen wordt kleiner dan bestaande koophuizen.
✖ Je koopt je huis op basis van tekeningen; je weet dus niet hoe het er in werkelijkheid uitziet.
✖ Een nieuwbouwproject kan vertraging oplopen of zelfs afgeblazen worden.
✖ Een oplevering van een nieuwbouwwoning duurt over het algemeen langer dan de oplevering van bestaande bouw. Je moet hierbij denken aan ongeveer anderhalf jaar.
✖ Alles in de woning is nieuw, maar je moet dus ook alles aanschaffen. Denk hierbij aan je keuken en badkamer. Deze kosten kunnen behoorlijk oplopen.

Duurzaamheid en energiebesparend van een nieuwbouwhuis?

Al sinds 2013 spreekt de overheid al over het duurzaam bouwen van nieuwe woningen. In het regeerakkoord is aangegeven dat er vanaf 2020 alleen nog maar duurzaam gebouwd mag worden. Het is dus voor de overheid een hot item. Maar wat betekent dit nu precies voor jouw eerste hypotheek?

Er zijn een aantal geldverstrekkers die aangeven het belangrijk te vinden dat er zogeheten ”groen gebouwd” wordt. Zij geven dan ook een korting op de rente indien er energiebesparende voorzieningen zijn getroffen.

Omdat de overheid het zo belangrijk vindt, zijn er zelfs speciale regels opgesteld voor het kopen van een nieuwbouwwoning die energiebesparend is. Wij van SpaaQ zullen er een extra blog over schrijven en in zoomen op de energiebesparende voorzieningen die nieuwbouwwoningen bezitten. De blog zal ook energie bespaar tips bevatten. 
Bron: Energiebesparende voorzieningen overheid

 

Meer informatie nodig? Neem hieronder vrijblijvend contact op!

 

The form contains errors