Waarom hypotheek oversluiten?

Je zal er vast wel eens over hebben gehoord. Mensen in je omgeving die hun hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker. Misschien is dit een ver van je bed show en ben je blij met wat je nu hebt. Aan de andere kant lonkt de lagere rente die je op het internet tegenkomt ook. Want, lagere rente betalen… Wie wil dat nu niet?

Al een tijd lang staat de rente historisch laag. Voor veel woningbezitters met een hypotheek kunnen dan ook de maandlasten flink naar beneden. Waardoor het op dit moment erg voordelig en interessant is om jouw hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker.

Spaaq Hypotheek oversluiten

Oversluiten naar een andere hypotheekvorm

Naast het feit dat de rente lager staat is het ook verstandig om te kijken naar de hypotheekvorm die je op dit moment hebt. Sluit deze nog aan bij de wensen die jij hebt? Het kan namelijk zo zijn dat je in het verleden een hypotheek hebt afgesloten waarbij er voor een beleggingshypotheek of levenshypotheek is gekozen. Mocht je een van deze producten hebben, dan weet je mogelijk wel dat er een risico bestaat dat de ‘’garantie’’ die deze producten voorgeschreven kregen in het verleden niet behaald zullen worden. Wij noemen dit ook wel een woekerhypotheek. Een ‘beleggershypotheek’ oversluiten naar een annuiteiten- of lineaire hypotheek, kan ervoor zorgen dat je uiteindelijk meer aflost en je dus jouw hypotheekschuld sneller kunt laten dalen.

Kortom: waarom zou je je hypotheek oversluiten?

1. Lagere maandlasten
2. Hypotheekvorm kiezen die bij jouw situatie past
3. Zekerheid over de toekomst

Ik wil mijn hypotheek checken

Wanneer heeft een hypotheek oversluiten zin?

Rentevaste periode loopt bijna af
Als jouw rentevaste periode bijna afloopt krijg je van jouw geldverstrekker meerdere brieven of je een keuze wilt maken om de rente opnieuw bij hun vast te zetten. Dat is een van de momenten dat je kunt gaan kijken of het zin heeft om naar een nieuwe geldverstrekker toe te gaan of dat je beter bij jouw huidige geldverstrekker kunt blijven.

Hypotheek ophogen voor een verbouwing
Wanneer je jouw hypotheek wilt ophogen voor een verbouwing, neem je jouw hypotheeksituatie even onder de loep. Net als beschreven in deze blog zijn er een aantal redenen waarom je je hypotheek zou willen oversluiten. Denk hierbij aan een lagere rente, een hypotheekvorm die niet meer passend is of het willen hebben zekerheid over de toekomst.

Zekerheid over de toekomst
Als bovenstaande nog niet voor je van toepassing is kan het zijn dat je zekerheid wilt over de maandelijkse lasten van jouw hypotheek. Tijdens elke rentevaste periode is het mogelijk om over te sluiten. Alleen is het dan wel de vraag of je jouw lening boetevrij kunt aflossen of dat je hier een boete voor moet betalen? Belangrijk om te onthouden is dat je niet direct moet schrikken van het woord ‘boete’. Het is namelijk in sommige gevallen zelfs fiscaal voordeliger om deze boete te betalen dan om te wachten.

Gratis hypotheekcheck binnen 5 minuten

Wat kost je hypotheek oversluiten bij SpaaQ?

Bij het oversluiten van jouw hypotheek naar een nieuwe geldverstrekker komen altijd kosten kijken. Een deel van deze kosten zijn variabel, het andere deel is standaard.

Standaardkosten

– Taxatierapport of Calcasarapport
– Notaris
– Advies- en bemiddelingskosten

Variabele kosten
– Boete voor het oversluiten van de hypotheek

De oversluitkosten meefinancieren of zelf betalen?

In de meeste gevallen kan je er voor kiezen om de kosten die je maakt mee te financieren in de nieuwe hypotheek of zelf te betalen. En, wist je dat de oversluitkosten fiscaal aftrekbaar zijn? Als je door het oversluiten van je hypotheek lagere maandlasten krijgt, dan vallen de kosten dus eigenlijk wel mee!

Zo, nu weet je wat er moet gebeuren!

Bij het oversluiten van een hypotheek zijn er veel keuzes die gemaakt moeten worden. Wij van SpaaQ vinden het belangrijk dat je bij het aangaan van een nieuwe lening precies weet hoe het zit. Je kan nog veel vragen hebben of het wel interessant genoeg is voor je om over te stappen naar een nieuwe geldverstrekker. Onze adviseurs willen je hier graag bij helpen. In een aantal minuten weten zij namelijk al precies wat er voor jou mogelijk is.

Omdat wij nu eenmaal van transparantie houden vinden we het belangrijk dat je weet dat wij niet zomaar iets in rekening brengen. Als je ons vragen stelt sturen wij je hier dan ook geen rekening voor. Je betaalt ons pas op het moment dat je precies weet wat er gaat gebeuren en er voor jouw een voordeel aan zit.

Wat is je huidige rente?

Hoelang staat de rente nog vast?

Huidig hypotheekbedrag

Is de boete bekend ?( indien van toepassing)

Wat is de waarde van de woning?

Hoelang wil je de rente vastzetten?

Hypotheek oversluiten: Veel gestelde vragen

Dat kan zeker! Als jouw rentevaste periode bijna afloopt dan heb je de keuze om je rente opnieuw vast te zetten. Het rentecontract is dan afgelopen bij jouw huidige geldverstrekker. Je kan dan jouw hypotheek oversluiten zonder boete omdat je hem boete vrij mag aflossen met geld van je zelf of een nieuwe financiering.

Ja, dat kan of het verstandig is is een tweede. De meeste geldverstrekkers zullen je verwijzen naar een onafhankelijke hypotheekadviseur omdat de geldverstrekkers zelf geen advies geven. Bedenk goed welke risico’s je wel en niet wilt lopen voor je hieraan begint. Zelf je hypotheek oversluiten raden wij niet aan.

Ja, de kosten zijn aftrekbaar bij de inkomstenbelasting. Notaris, Taxateur, advieskosten, NHG, Boeterente. Wil je weten wat de belastingdienst daarvan zegt? Oversluitkosten aftrekbaar

Sinds 2017 is er vanuit de AFM een handleiding gemaakt over hoe een oversluitboete berekend mag worden. Hierin staat op de punt coma beschreven welke rekenmethode er aangehouden mag worden. Er is een hoop onduidelijk geweest over hoe de oversluitboete berekend werd in het verleden. Wil je weten hoe dit precies zit lees dit artikel.

Dat klopt zeker! Per 1 april heeft Finqus aangeven dat alle hypotheken van de DSB boetevrij mogen aflossen. Meer weten? DSB Hypotheek oversluiten